Kleine mensen zouden meer kans hebben op het verstoppen van slagaders en het krijgen van hart- en vaatziekten. Nieuw onderzoek toont aan dat vermoedens die hierover bestonden, waar zijn. 

Dat blijkt uit publicatie van het onderzoek in het New England Journal of Medicine

Het is voor het eerst dat dergelijk onderzoek aantoont dat de ontwikkeling van hart- en vaatziekten veroorzaakt kan worden door genen die van invloed zijn op onze lengte. Eerder werd gedacht dat enkel verstorende factoren als armoede en slechte voeding van invloed waren op de ontwikkeling van de ziekten, maar dat wordt nu uitgesloten. 

Uit het onderzoek bleek dat bij mensen bij elke 6,3 centimeter lengte, de kans op ziekten in de kransslagaders verandert met 13,5 procent. Zo zou een persoon van 1,50 meter 32 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van hartziekten, dan een persoon van 1,68 meter.

"Hoe lager het aantal varianten van genen die lengtetoename veroorzaken iemand bij zich draagt, hoe hoger de kans op hart- en vaatziekten", zo luidt de conclusie van een van wetenschappers van de universiteit van Leicester. Andersom geldt dit ook, zo conluderen de onderzoekers. 

De onderzoeken werden uitgevoerd onder 180 genetische varianten uit een databank van 200.000 mensen. Hart-en vaatziekten zijn wereldwijd een van de belangrijkste vroegtijdige doodsoorzaken.