De invoering van een Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) komt steeds dichterbij. De nieuwe test is zeer betrouwbaar.

Dat meldt dagblad Trouw.

Uit nieuw Amerikaans-Zweeds onderzoek blijkt dat de NIPT, een DNA-test waarmee zwangeren kunnen zien of hun kind het syndroom van Down heeft, zeer betrouwbaar is voor vrouwen in verwachting.

Deze uitkomsten komen tegelijk met het onderzoek van de Gezondheidsraad waarbij wordt gekeken of de test voor alle zwangere vrouwen ingevoerd kan worden.

Minister Edith Schippers van VWS maakte eind maart bekend dat alleen zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind ter wereld te brengen met een aandoening zoals het syndroom van Down vanaf 1 april de NIP-test vergoed krijgen.

Verhoogd risico

Om toegang te krijgen tot de NIP-test moet wel een verhoogd risico zijn vastgesteld. Dat kan blijken uit de medische geschiedenis of uit een zogenoemde combinatietest (van een echo en een bloedtest).

De NIP-test heeft als voordeel boven de al beschikbare vlokkentest en de vruchtwaterpunctie dat er geen risico is op een miskraam. 

De resultaten van het nieuwe onderzoek komen daarom op een goed moment, aldus Dick Oepkes, die als hoogleraar verloskunde en foetale therapie namens het LUMC onderzoeksgegevens aanleverde.  Een verzoek van het Nederlandse NIPT-consortium om de test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar te stellen ligt al bij minister Schippers.