De kans op herhaling van ernstige incidenten op hartchirurgieafdelingen van ziekenhuizen is aanzienlijk verminderd. 

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag op basis van onderzoek.

De inspectie onderzocht de zestien ziekenhuisafdelingen waar hartchirurgie plaatsvindt, onder meer wegens problemen die de afgelopen jaren in enkele centra naar buiten kwamen.

Alle afdelingen zijn ''aantoonbaar bezig'' met het blijvend doorvoeren van verbeteringen, stelt IGZ. De inspectie constateert echter ook nog een aantal tekortkomingen. Zo is de dossiervoering in de meeste centra nog een belangrijk punt van aandacht.

Werkwijze

Daarnaast signaleert IGZ grote verschillen in werkwijze tussen centra, zoals bij de zorg voor en na de operatie. ''De afdelingen zouden door het uitwisselingen van ervaringen nog veel van elkaar kunnen leren'', aldus de inspectie. Vijftien van de zestien afdelingen kregen minimaal één verbetermaatregel opgelegd van IGZ.

De inspectie liet enkele jaren geleden de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (Spijkenisse) sluiten, nadat opvallend veel mensen daar waren overleden.

Vier cardiologen werden op non-actief gezet. Het HagaZiekenhuis in Den Haag raakte ook al in opspraak omdat er niet volgens protocollen werd geopereerd.