Een poeptransplantatie is effectiever tegen een terugkerende infectie met de Clostridium difficile-bacterie dan antibiotica. Donorontlasting is bovendien goedkoper. 

Dat blijkt uit het proefschrift van Els van Nood, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Clostridium difficile is een bacterie die van nature in de darmen te vinden is. Als het evenwicht in de darmflora verstoord raakt, kan de bacterie gaan opspelen en krijgt de patiënt hardnekkige diarree. Mensen die al ernstig ziek zijn, raken daardoor nog meer verzwakt.

De bacterie is lastig te bestrijden met antibiotica, daarom wordt naar alternatieven gezocht. Poepdonatie is zo’n mogelijkheid.

Via een slangetje in de neus dat tot in de darmen loopt, wordt waterige ontlasting van een gezonde donor toegediend. De nuttige bacteriën in deze donorpoep moeten ervoor zorgen dat de darmflora van de patiënt zich herstelt.

Eerste studie

In haar proefschrift beschrijft Van Nood de eerste studie die de standaard-behandeling van Clostridium difficile met antibiotica afzet tegen de poeptransplantatie.

Donorontlasting blijkt effectiever bij terugkerende Clostridium-infecties. Bovendien houdt het herstel van de darmflora lang aan. Patiënten zijn ook erg tevreden over de behandeling, waarvan je niets merkt.