Gegevens uit de Migraine Buddy App laten zien dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om migraine. Vrouwen lijken vaker, langer en meer last te hebben van migraine dan mannen.

De Migraine Buddy is een door neurologen ontworpen app. Gebruikers kunnen hierin aangeven wanneer zij last hebben van migraine, wat de mogelijke oorzaak is, waar de pijn gestart is, wanneer zij slapen en wanneer zij ongesteld zijn. Met deze app zijn gegevens verzameld over migraineaanvallen en het weer tijdens de aanval.

Vijftig procent van de vrouwen vermeldde plotselinge weerveranderingen als belangrijkste oorzaak. De meeste mannen (35 procent) vermeldden krachtinspanning als grootste oorzaak.

Uit het onderzoek blijkt wel dat plotselinge veranderingen in luchtvochtigheid, temperatuur en luchtdruk bij zowel vrouwen als mannen voor migraine zorgt.

Mannen met migraine hadden voornamelijk last van overgevoeligheid voor licht en depressie, vrouwen hadden juist last van een overgevoeligheid voor geuren en misselijkheid.

De vrouwen gaven een hevigere pijn aan dan de mannen, ook duurde de migraine gemiddeld meer dan een uur langer. Een migraineaanval kan tot wel 72 uur duren.

Veel voorkomend

Migraine is de meest voorkomende neurologische aandoening, volgens de Migraine Trust, de Engelse stichting tegen migraine. Het komt vaker voor dan diabetes, epilepsie en astma samen.

Van de mensen met deze neurologische aandoening hebben vrouwen gemiddeld zeven keer per maand last van migraine, in vergelijking tot zes keer per maand bij de mannen.

Medicijnen

Bijna de helft van de mannen neemt geen medicatie tegen de migraine, ten overstaan van twee vijfde van vrouwen. Hoewel er medicijnen tegen migraine zijn, werken deze voor bijna een derde van de mensen niet.