Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
spinazie groente

'Groene bladgroenten goed voor hersenen'

Elke dag een portie groene bladgroenten consumeren, helpt mogelijk bij het op afstand houden van dementie. Tot die conclusie komen onderzoekers van Rush University Medical Center in Chicago.

Voor de studie bestudeerden zij 950 ouderen - met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar - gedurende vijf jaar.

Daaruit bleek dat degene die dagelijks een of twee porties spinazie of kool aten een langzamere mentale achteruitgang ervaarden dan de mensen die helemaal geen bladgroenten nuttigden.

Ook na correctie voor factoren als geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, roken, bewegen en het risico op Alzheimer (bijvoorbeeld door familiegeschiedenis) bleef het effect overeind.

Vitamine K

Volgens hoofdonderzoeker Martha Clare Morris is vitamine K een van de belangrijke voedingsstoffen in deze groenten die zorgen voor dit effect. Het is echter niet mogelijk om met behulp van voeding te bepalen of vitamine K daadwerkelijk verantwoordelijk is voor het hele verband. "Je kunt het effect van vitamine K in voedingsmiddelen moeilijk los zien van andere gunstige voedingsstoffen zoals luteïne, foliumzuur en bètacaroteen."

Morris presenteerde de resultaten van het onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Nutrition in Boston. Het betreffen de eerste resultaten van de studie en de onderzoekers tonen geen oorzakelijk verband. Er kan dus niet met zekerheid gezegd worden dat de groenten verantwoordelijk zijn voor 'betere' hersenen.

Hart en vaten

Toch zijn ook andere wetenschappers enthousiast. Volgens Yvette Sheline van de University of Pennsylviana zijn de bevindingen interessant en op een bepaalde manier verrassend. "Het is logisch dat groene bladgroenten een effect hebben op de mentale gezondheid. Over het algemeen kan wat je eet - en ook wat je niet eet - je risico op een hoge bloeddruk en vaatziekten beïnvloeden. En die aandoeningen kunnen op hun beurt weer het beloop van dementie verergeren."

Hoewel vervolgonderzoek dus nog nodig is, kan het zeker geen kwaad om regelmatig groene bladgroenten te eten. Ben je niet zo dol op spinazie en kool: in veel ander kleurrijk groente en fruit vind je volgens de onderzoekers ook de gezonde voedingsstoffen.

Aanbevolen artikelen