'Vrouwen blijven gevoeliger voor insuline'

Bij mensen met overgewicht ontwikkelen de skeletspieren insulineresistentie wat kan leiden tot diabetes type 2. Dat proces is bij mannen en vrouwen verschillend.

Dat hebben onderzoekers van de McMaster University ontdekt.

Het is al langer bekend dat obese mannen vaker diabetes type 2 ontwikkelen dan vrouwen met obesitas. Deze nieuwe studie laat zien dat dit verschil mogelijk veroorzaakt wordt door de activiteit van een eiwit (PTEN) in de spier. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Scientific Reports.

Wanneer het eiwit PTEN actief is, zorgt het ervoor dat insuline niet voldoende signalen uitstuurt in de spier, waardoor de spier minder suiker opneemt. Deze zogenaamde insulineresistentie in de spier vergroot de kans op diabetes type 2.

Vrouwenspieren efficiënter

"In ons onderzoek lijken de spieren van vrouwen efficiënter in het neutraliseren van dit eiwit, waardoor de insuline beter werkt en de suiker wordt opgenomen in de spieren", vertelt onderzoeker Constantine Samaan.

"Dit eiwit is een verklaring voor waarom vrouwen relatief minder vatbaar lijken voor diabetes type 2, onafhankelijk van de hoeveelheid lichaamsvet bij een bepaald gewicht."

Volgens de onderzoekers is deze studie van belang bij het ontwikkelen van nieuwe manier om diabetes te voorkomen en te behandelen. Ze proberen nu te achterhalen hoe PTEN wordt gereguleerd in verschillende cellen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie