Vers bloed niet beter dan bewaard bloed voor ernstig zieke patiënten

Voor bloedtransfusies bij ernstig zieke patiënten is vers bloed niet beter dan langer bewaard bloed. Uit onderzoek blijkt dat verse rode bloedcellen er niet voor zorgen dat de overlevingskans vergroot.

Dat is de conclusie van de grootste internationale studie tot nu toe uitgevoerd, waarbij vanuit Nederland zeven ziekenhuizen deelnamen. De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

De uitkomst betekent dat er voor behandelaren geen reden is om de houdbaarheidstermijn van bloed te verkorten. 

Een groep van 2430 ernstig zieke patiënten werd in twee gelijke groepen onderverdeeld. De patiënten werden drie maanden lang gevolgd.

Afnamedatum

De eerste groep kreeg bloed dat maximaal zeven dagen daarvoor was afgenomen. Bij de andere groep werd de gebruikelijke ziekenhuispraktijk gevolgd.

Daarbij wordt de oudste bloedzak als eerste gebruikt. Gemiddeld was dit bloed dat 22 dagen daarvoor was afgenomen, met een maximum van 35 dagen. De afnamedatum was niet zichtbaar voor de behandelaren.

In leven

Na de observatie van drie maanden bleek dat ongeveer evenveel patiënten nog in leven waren: 763 in de groep met vers bloed om 789 in de groep met langer bewaard bloed. Beide groepen liepen evenveel infecties op.

"Het resultaat van deze grote studie is goed nieuws voor de gezondheidszorg", zegt Leo van de Watering, coördinator vanuit Sanquin. "De bewaartermijn van rode bloedcellen kan blijven zoals die is, in Nederland is dat maximaal 35 dagen."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie