De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil af van naalden die hergebruikt kunnen worden. De organisatie laat maandag weten in te zetten op een overstap naar 'slimme spuiten' die zichzelf na gebruik uitschakelen.

Door het hergebruik van naalden worden jaarlijks meer dan twee miljoen mensen besmet met virussen zoals hiv en hepatitis.

Dat kan worden voorkomen door het gebruik van nieuwe spuiten, die bijvoorbeeld na gebruik de naald intrekken.

De nieuwe spuiten zijn duurder. Maar het gebruik daarvan zou uiteindelijk goedkoper uitvallen dan het behandelen van de ziekten die ontstaan na het gebruik van besmette naalden.

De WHO roept landen op voor 2020 waar mogelijk over te stappen op de slimme spuiten, behalve als dat botst met medische procedures.

Hiv

Het Aids Fonds laat weten het initiatief toe te juichen. ''Hergebruik van naalden, zeker onder injecterende druggebruikers, is een belangrijke oorzaak voor de verspreiding van hiv. Een op de tien nieuwe hiv-infecties vindt plaats onder injecterende druggebruikers'', zegt directeur Ton Coenen.

De organisatie neemt ook zelf maatregelen om het hergebruik van naalden te voorkomen. Bijvoorbeeld door te investeren in niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die ''omruilprogramma’s voor spuiten opzetten en lobbyen voor de gezondheidsrechten van groepen met het grootste risico op het krijgen van hiv''.