Honderden van de ruim tweeduizend psychiaters en psychotherapeuten weigeren zorgcontracten te sluiten met zorgverzekeraars omdat ze het niet eens zijn met de controles die zorgverzekeringen uitvoeren.

Dat meldt de Volkskrant maandag.

De psychiaters en therapeuten doen dit veelal omdat ze niet vast willen zitten aan een maximum aantal behandelingen. Ook zouden de vele regels die verzekeraars opleggen ervoor zorgen dat de psychiaters zich niet laten contracteren.

Therapeuten zouden van verzekeraars te horen krijgen welke behandelingen ze wel of niet uit mogen voeren. Ook zouden de effecten van uitgevoerde behandelingen door de verzekeraars worden gemeten.

Privacy

De meeste psychiaters en therapeuten zeggen dat de privacy van hun patiënten op die manier niet gewaarborgd kan worden. Ze zetten het advies over een behandeling daarom niet op de rekening. Zo kan de verzekeraar de effecten en doelmatigheid van de behandeling niet checken.

Veel psychiaters en therapeuten leggen hun patiënten daarnaast als alternatief voor om de rekening zelf te betalen. "De dokter moet over zijn patiënt zijn bek houden, tegen iedereen", zo zegt psychiater Mengelberg van website devrijepsych.nl, een belangenvereniging voor psychiaters.

Controle

De verzekeraars zeggen de rekeningen inderdaad te controleren. "We controleren of er een verwijzing was van de huisarts en of de behandeling wel effectief is geweest", zo laat Dienke Hedemann, manager bij Menzis, weten.

In de ogen van de verzekeraar is dat verplicht. "We moeten wel. We hebben de opdracht erop toe te zien dat het geld rechtmatig en doelmatig is besteed. Dat eist toezichthouder NZa van ons", zo besluit Hedemann.