Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Levenseindekliniek

Meer euthanasie via Levenseindekliniek in 2014

De Levenseindekliniek heeft het afgelopen jaar 232 mensen geholpen met hun verzoek om te sterven, 98 meer dan in 2013. 
Door: ANP

1.035 mensen hadden zich afgelopen jaar met een euthanasieverzoek gemeld bij de kliniek, ook dat zijn er fors meer dan het jaar daarvoor.

Iets meer dan een derde van deze mensen vroeg om euthanasie vanwege een psychiatrische aandoening. Zeventien psychiatrische patiënten kregen euthanasie. Dat heeft de Levenseindekliniek donderdag laten weten.

Van de 232 mensen die de Levenseindekliniek afgelopen jaar euthanasie heeft gegeven, had het grootste deel een lichamelijke aandoening zoals bijvoorbeeld MS, ALS of de gevolgen van een beroerte. Iets minder dan een kwart had kanker en zo’n 20 procent leed aan een stapeling van ouderdomsklachten.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

De Levenseindekliniek krijgt naar eigen zeggen vooral de ingewikkelder euthanasieverzoeken van onder anderen psychiatrische patiënten, mensen met niet-terminale ziekten, dementie of een stapeling van ouderdomsklachten.

Afgewezen

Van de ruim duizend verzoeken werd 30 procent gehonoreerd. Een kwart werd afgewezen, 30 procent trok het verzoek in en de rest overleed voordat het onderzoek kon worden afgerond. Het merendeel van de mensen dat euthanasie krijgt is ouder dan zeventig jaar. De jongste patiënt in 2014 was dertig jaar oud, de oudste 103 jaar.

De kliniek werd vorige maand nog op de vingers getikt door de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) voor de euthanasie op een vrouw met ernstige tinnitus (oorsuizen). Volgens de RTE had de patiënte ook psychiatrisch onderzocht moeten worden. De kliniek is al vaker berispt in het nu driejarig bestaan.

Aanbevolen artikelen