Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Stress

'Stress verslechtert herstel na hartaanval'

Wanneer jonge mensen te maken krijgen met een hartaanval, kan stress ervoor zorgen dat ze minder goed herstellen. Dit lijkt vooral een probleem bij vrouwen zo blijkt uit onderzoek aan de Yale School of Medicine.

Hoewel zowel mannen als vrouwen te maken krijgen met stress, vonden de onderzoekers bij vrouwen hogere stresslevels. En die stress speelt mogelijk een rol bij een slechter herstel in de maand na de hartaanval.

Vrouwen hadden meer last van pijn op de borst, een verminderde kwaliteit van leven en een slechtere algehele gezondheid concludeerden de onderzoekers in het tijdschrift Circulation.

"Mensen moeten zich bewust zijn van het effect van stress op de gezondheid", vertelt onderzoeker Xiao Xu. "Zeker in dit geval lijkt het invloed te hebben op het herstel na een hartaanval. Gezien het feit dat jonge vrouwen meer stress ervaren dan jonge mannen, verhoogt dit het risico op slecht herstel bij deze vrouwen."

Onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerde Xu samen met haar collega's ongeveer 2.400 vrouwen en 1.200 mannen tussen de 18 en 55 jaar na een hartaanval. De deelnemers waren afkomstig uit honderd ziekenhuizen uit de Verenigde Staten, Spanje en Australië.

De vrouwen in de studie hadden vaker ook andere gezondheidsproblemen waaronder diabetes, longziekten, nierproblemen, depressie en kanker. Met behulp van een vragenlijst werden de stressniveaus van de deelnemers bepaald. Vrouwen maakte zich vooral zorgen over familieproblemen. Bij mannen zorgden financiële zorgen vaker voor stress.

Minder

Een maand na de hartaanval was het herstel bij vrouwen over het algemeen minder dan bij mannen. Daarbij vonden de onderzoekers dat deelnemers met meer stress ook minder goed hersteld waren.

Dit effect was gelijk bij mannen en vrouwen, maar omdat de vrouwen meer stress ervaarden, vormt dit wellicht een verklaring voor het slechtere herstel bij vrouwen. Het onderzoek was echter niet ontworpen om te bewijzen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen stress en een slechter herstel.

Aanbevolen artikelen