Het EV-D68-virus dat in 2014 uitbrak in Amerika, verklaart wellicht een reeks verlammingsverschijnselen bij een aantal kinderen.

Dat schrijven wetenschappers en artsen van het Childrens Hospital in Colorado deze week in The Lancet.

Het afgelopen jaar dook plotseling het voorheen zeldzame EV-D68-virus op in Amerika. Ruim duizend mensen raakten in 2014 besmet met het virus, dat kan leiden tot een ernstige luchtweginfectie. Ook in Frankrijk waren een aantal gevallen. EV-D68 is een zogeheten enterovirus dat verwant is aan poliovirus.

Tegelijk met de EV-D68-uitbraak, melden er zich ook een honderdtal kinderen met verlammingsverschijnsel in hun armen en benen. Omdat polio niet meer voorkomt in de VS is verlamming een zeldzaamheid geworden. Deze plotselinge stijging in het aantal gevallen, was daarom erg opvallend.

Omdat de twee uitbraken overlapten, dachten de artsen al snel aan het EV-D68-virus als oorzaak. Om biologisch bewijs hiervoor te verzamelen, onderzochten de Amerikanen in de studie twaalf kinderen die met verlammingsverschijnselen op hun poli kwamen.

Neuzen

Uit monsters die de artsen uit de neuzen van de kinderen namen, detecteerden ze in vijf gevallen het EV-D68-virus. In drie anderen vonden ze een gerelateerd virus. Uit MRI-scans bleek bovendien dat de kinderen schade hadden in hun hersenen en ruggenmerg, die vergelijkbaar is met de gevolgen van polio. Beiden zijn goede aanwijzingen dat EV-D68 inderdaad de aanstichter is.

Toch is het verband nog niet 100 procent zeker. Het lukte de Amerikanen niet om het virus aan te tonen in hersen- en ruggenmergvloeistof van de patiënten, terwijl juist daar de schade optreedt.

Immuunreactie

Het zou echter kunnen dat niet het virus zelf, maar de immuunreactie die het opwekt, de oorzaak is van de verlamming. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.

Op dit moment is er nog geen medicijn tegen het virus. Bij het gros van de kinderen lijkt de verlamming in de loop van de tijd minder te worden, maar of er sprake is van permanente schade, is nog onbekend.