Medische implantaten zoals pacemakers, kunstheupen en borstimplantaten worden voortaan in een landelijk register geregistreerd. Dat maakt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag bekend na de ministerraad.

Daarmee kunnen mensen met problemen met lekkende borstimplantaten of roestende enkelplaten voortaan beter worden opgespoord.

"De start van dit register is een belangrijke stap", zegt Schippers tegenover NU.nl.

"Als er achteraf iets mis blijkt te zijn met een implantaat, kunnen patiënten vanaf nu veel makkelijker gevonden worden. De arts kan patiënten zo snel informeren en nazorg verlenen. Dat is erg belangrijk om extra schade te voorkomen."

PIP-implantaten

Directe aanleiding voor het registratiesysteem is de affaire met lekkende borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP. Door het gebruik van goedkopere industriële siliconen hadden de implantaten een grotere kans te scheuren.

In Nederland hebben ongeveer 1.000 tot 1.400 vrouwen een PIP-implantaat. Omdat deze protheses niet zijn geregistreerd, is het lastig gedupeerde vrouwen te traceren en dat blijft zo. In het nieuwe systeem worden namelijk alleen nieuwe implantaten geregistreerd.

Cardiologen en orthopeden registreerden de implantaten al langer. Ook de plastisch chirurgen hebben zich nu bij het registratiesysteem gevoegd. Minister Schippers verwacht dat ook gynaecologen zich in de loop van het jaar zullen melden.

Privacy

Het register is niet openbaar toegankelijk. Alleen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal het mogen raadplegen in geval er problemen zijn met implantaten.

Aan de ingebrachte prothese wordt een nummer van de patiënt gekoppeld zodat de IGZ een overzicht heeft. De naam van de patiënt blijft alleen bij de arts bekend.