De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron heeft een methode ontwikkeld om nieuwe, gevaarlijke drugs snel te ontdekken om op tijd maatregelen te kunnen nemen.

De methode is ontwikkeld naar aanleiding van de problemen met GHB die werden ontdekt toen het al te laat was.

Voor de vroege signalering van nieuwe drugs stelt Novadic-Kentron voor om lokaal panels samen te stellen met professionals én drugsgebruikers die uit hun eigen praktijk ontdekkingen kunnen delen.

Het gaat bijvoorbeeld om experts van de politie, medisch personeel, organisatoren van feesten, forensisch experts en eigenaren van smartshops. Als er nieuwe of gevaarlijke varianten van drugs opduiken is het de bedoeling om snel een risicobeoordeling te maken en een stappenplan te ontwikkelen.

'Te laat'

"GHB werd eerst recreatief gebruikt op dansfeesten voor homo’s. Het werd later ontdekt door jongeren in Brabant die het veel gingen gebruiken. Het was niet meteen duidelijk dat het zo gevaarlijk en verslavend was. Toen was het eigenlijk te laat om nog iets te doen", aldus projectwoordvoerster Ankie Schoenmakers dinsdag.

Europese subsidie

Novadic-Kentron kreeg 450.000 euro Europese subsidie voor de ontwikkeling van de methode. Een praktisch stappenplan voor lokale professionals en bijvoorbeeld wethouders was er volgens de Brabantse verslavingszorg nog niet.

De nieuwe methode, die nog niet is toegepast, wordt volgende week gepresenteerd op een internationaal congres in Breda.