Tien minuten op kauwgom kauwen, kan 100 miljoen bacteriën uit de mond verwijderen. Het is net zo effectief als flossen, al maak je met flossen wel andere delen van je gebit schoon dan met kauwgom.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vrijwilligers kauwden tien minuten op kauwgom en vervolgens bekeken de onderzoekers hoeveel bacteriën er gevangen zaten in het stukje kauwgom. Gemiddeld had een stukje kauwgom 100 miljoen bacteriën opgenomen.

Naarmate er langer gekauwd werd, nam het aantal bacteriën op de kauwgom toe. Tijdens de eerste dertig seconden was de kauwgom het effectiefst.

Zinvol

Continu kauwgom kauwen is waarschijnlijk niet zinvol. Mogelijk komen opgenomen bacteriën van de kauwgom dan weer in de mond terecht. Bovendien is het belangrijk om suikervrije kauwgom te gebruiken, omdat bacteriën zich juist met suikers voeden.

De onderzoekers denken dat hun resultaten mogelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van een kauwgom die specifieke ziekteverwekkende bacteriën uit de mond kan verwijderen. Tandvleesproblemen en cariës worden door bacteriën veroorzaakt.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in PLOS ONE.