Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Menzis depressie

'Traumabehandeling bij mensen met een psychose is effectief'

Traumabehandeling bij mensen met psychosen is effectief en leidt niet tot verslechtering, zoals jarenlang werd gevreesd door professionals in de psychiatrie.

Dit blijkt uit recent onderzoek onder dertien ggz-instellingen door het consortium Treating Trauma In Psychosis. Dat consortium bestaat uit onderzoekers van de Vrije Universiteit, de Radboud Universiteit en ACTA.

Het onderzoek toont aan dat mensen met psychosen vaak het slachtoffer zijn van mishandeling en misbruik in hun jeugd. Deze ervaringen vergroten niet alleen de kans op het ontwikkelen van psychosen, veel mensen hebben daarnaast ook een posttraumatische stress stoornis (PTSS) ontwikkeld. De diagnose PTTS wordt binnen Nederlandse ggz-instellingen in 95 procent van de gevallen gemist en daarom blijft een effectieve behandeling uit.

"Als deze diagnose al wordt vastgesteld, dan krijgen mensen met psychosen hiervoor zelden een effectieve behandeling aangeboden", licht VU-onderzoeker en psycholoog David van den Berg toe.

"Dit komt omdat clinici het idee hebben dat effectieve richtlijnbehandelingen voor PTSS bij mensen met psychosen niet zullen werken en zelfs kunnen resulteren in verslechtering van klachten of negatieve gebeurtenissen, zoals suïcidepogingen. Dit is ernstig, want mensen met de combinatie van psychose en PTSS hebben juist ernstigere symptomen en hebben een slechtere prognose, dan mensen die slechts één van deze stoornissen hebben."

Afname symptomen

Het onderzoek is uitgevoerd bij 155 mensen met een psychotische stoornis bij dertien ggz-instellingen. De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld. Ze kregen acht sessies cognitief-gedragstherapeutische traumabehandeling, acht sessies Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) of ze werden op de wachtlijst gezet en kregen geen behandeling voor PTSS.

De mensen in de behandelgroepen bleken een veel sterkere afname van PTSS-symptomen te hebben dan de mensen die op de wachtlijst stonden. Ruim 60 procent van de behandelde cliënten voldeed zelfs niet langer aan de criteria van PTSS.

Bovendien bleken de behandelingen veilig te zijn. Er kwamen bij patiënten tijdens hun traumabehandeling niet meer ernstige incidenten voor dan bij de mensen die niet behandeld werden.

De resultaten van het onderzoek verschijnen maandag in het tijdschrift JAMA Psychiatry.

Aanbevolen artikelen