Een Nederlandse oogarts, Franciscus V., is in Portugal veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar en acht maanden wegens grove nalatigheid.

Vier patiënten werden  voor een deel blind als gevolg van de behandelingen door de arts. Hij moet ook schadevergoedingen betalen aan instellingen die de aangerichte schade probeerden te herstellen.

De schade aan het gezichtsvermogen van de slachtoffers werd in de kliniek van V. in het zuiden van Portugal veroorzaakt door bacteriologische infecties. Die hadden kunnen worden voorkomen als de arts niet zo slordig was geweest en de kliniek schoon was gehouden.

Smartengeld

V. had in de Portugese Algarve en in Amstelveen een kliniek. In Nederland kwam V. ook in opspraak. Dat was in 2010. Na een behandeling in Amstelveen eiste een man uit Den Haag smartengeld, omdat hij na een behandeling alleen maar slechter was gaan zien. In 2004 besteedde tv-programma Kassa al aandacht aan de arts, vanwege klachten van patiënten.

In 2011 sommeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) V. zijn kliniek te sluiten. Twee mensen bleken een verkeerde laserbehandeling te hebben gehad, en bij twee andere patiënten implanteerde de arts verkeerde lenzen. In 2013 werd V. voorgoed verboden om nog als arts te werken, nadat hij een beroep tegen dat besluit had verloren.