Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schorst de handelsvergunningen van dertien medicijnen. 

Het bedrijf dat hiervoor de onderzoeken met proefpersonen moest doen, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan.

Het gaat er vooral om dat hierdoor het vertrouwen in het bedrijf is geschaad, met de medicijnen zelf is voor zover bekend niks mis.

Als de fabrikanten niet in beroep gaan, stopt de levering vanuit de groothandel aan de apotheek over een paar weken, aldus het CBG.

Omdat de geneesmiddelen in verschillende doses en onder verschillende namen in de apotheek liggen, gaat het in totaal om 39 vergunningen die het CBG schrapt. Het college doet dit op basis van een advies van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

Antidepressiva

Het CBG heeft een lijst op de website gezet waar de medicijnen staan die met schorsing worden bedreigd, onder meer antidepressiva, bloeddrukverlagers en antiparkinsonmiddelen. Besloten is om twee geneesmiddelen tegen epilepsie in de handel te laten. Dit omdat er weinig alternatieven voor zijn en overstappen voor patiënten erg ingrijpend is, aldus het college.

Het onderzoek met proefpersonen is de basis waarop veel medicijnen in Europa zijn toegelaten. Veel farmaceutische bedrijven die de medicijnen onder hun eigen merk op de markt hebben gebracht, konden volgens het CBG geen andere studies laten zien die wél volgens de regels zijn gedaan. Deze bedrijven kunnen de schorsing ongedaan maken als zij alsnog met goede onderzoeken komen.

Europese Commissie

De Europese Commissie moet de uitspraak van het EMA nog bekrachtigen, maar het CBG in Nederland wil daarop niet wachten. Deze beslissing wordt verwacht tussen februari en april.

In december meldde het CBG dat er mogelijk 69 geneesmiddelen onterecht op de markt waren toegelaten. Fabrikanten van dertig van deze medicijnen hebben in de tussentijd nog materiaal aangeleverd waardoor ze verhandeld mogen blijven worden.