Een inwendige pomp die insuline afgeeft in de buikholte blijkt een goed alternatief voor diabetespatiënten voor wie de standaardbehandeling, zelf insuline spuiten onder de huid, niet aanslaat. 

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Peter van Dijk, internist in opleiding bij het Isala Diabetescentrum in Zwolle, meldt de Volkskrant.

Met een pomp brengen zware diabetespatiënten minder dan één dag per jaar in het ziekenhuis door, terwijl zonder pomp dit nog op gemiddeld 45 dagen per jaar ligt. 

Het lichaam van de patiënt maakt zelf geen insuline aan en reageert slecht op de standaardbehandeling, waarbij een onderhuidse injectie met een prik of pomp de insuline inbrengt. De pomp, die op afstand bedienbaar is, kan hierbij uitkomst bieden. Hij wordt geplaatst onder buik. De insuline hoeft zo niet meer de hele bloedbaan rond en komt vrijwel meteen bij de lever aan.

Natuurlijk

"Dat lijkt op de natuurlijke gang van zaken", aldus Van Dijk tegen de krant. Van Dijk volgde 56 mensen voor zijn onderzoek. De patiënten waren minder in ziekenhuizen, anderhalve maand minder, maar hadden nog steeds moeite met dagelijkse inspanningen.

Van de 85 duizend diabetes type 1-patiënten zouden er zeker duizend baat hebben bij de pomp, aldus diabetesexpert Henk Bilo.