Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Muziek

Luisteren naar muziek verlicht pijn na een operatie

Kinderen die een grote operatie moeten ondergaan, hebben minder kans op pijn als ze eerst dertig minuten naar muziek luisteren.

Dat blijkt uit onderzoek van de Northwestern University Feinberg School of Medicine, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Surgery International

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers zestig kinderen in de leeftijd van negen tot en met veertien jaar. Ze werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep luisterde dertig minuten naar muziek van eigen keuze, een andere groep kreeg een luisterboek te horen en de derde groep luisterde een halfuur naar stilte via ruisonderdrukkende hoofdtelefoons.

Pijnniveau

Zo ontdekten de wetenschappers dat kinderen die naar muziek of gesproken verhalen luisterden, minder pijn voelden. De derde groep merkte geen verschil in het pijnniveau.

Volgens één van de onderzoekers, Santhanam Suresh, ervaren degenen die muziek luisterden minder pijn, omdat ze er niet over nadenken.

"In feite bedriegen we het brein. We proberen mentale kanalen op iets anders af te stemmen. Ik had niet verwacht dat audioboeken hetzelfde effect zouden hebben, maar ook dit bleek te werken."

Eerder onderzoek wees al uit dat kinderen die tijdens het aanbrengen van een infuus naar muziek luisteren, minder last hebben van de procedure.


Lees meer over:

pijnMuziek

Aanbevolen artikelen