Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Avocado's helpen cholesterol verlagen

Dagelijks een avocado eten als onderdeel van een cholesterolverlagend dieet kan het slechte LDL-cholesterol bij mensen met overgewicht verlagen.

Dat blijkt uit een kleine studie van Pennsylvania State University.

De onderzoekers lieten 45 mannen en vrouwen van 21 tot 70 jaar met overgewicht of obesitas drie verschillende diëten volgen. Een met weinig vet zonder avocado, een met een gemiddelde hoeveelheid vet zonder avocado en een met een gemiddelde hoeveelheid vet plus dagelijks één avocado. Elke deelnemer at vijf weken lang volgens deze drie voorgeschreven diëten.

Deelnemers die het dieeet met een dagelijkse avocado volgden, bleken een lager gehalte van het schadelijke LDL-cholesterol in hun bloed te hebben dan de rest. Vergeleken met het gemiddelde Amerikaanse eetpatroon, was hun LDL 13,5 punten lager.

Verschil

Het LDL was ook lager bij degenen die een gemiddelde hoeveelheid vet zonder avocado aten en bij de deelnemers die weinig vet aten. Maar bij deze groepen was het verschil minder groot, respectievelijk 8,3 en 7,4 punten lager.

Avocado's bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten, wat het LDL-cholesterol kan helpen verlagen. Ze bevatten ook meer calorieën dan andere vruchten en groenten en daarom kan te veel avocado's eten wel leiden tot gewichtstoename.

De resulaten van het onderzoek verschenen in het Journal of the American Heart Association.

Aanbevolen artikelen