Medisch specialisten weten in veel gevallen niet wat de juiste behandeling voor hun patiënt is. Artsen kunnen bij aandoeningen vaak kiezen uit verschillende behandelingen. 

In onderzoek van de Orde van Medisch Specialisten en EenVandaag geeft 61 procent van de artsen aan in minstens een kwart van de gevallen niet te weten welke behandeling de beste is. Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend artsen mee.

Veel specialisten vinden dat er meer onderzoek moet komen naar wat de beste behandeling is. Dat is op termijn kostenbesparend. Vooral de overheid en de zorgverzekeraars moeten die onderzoeken betalen, zeggen de specialisten.

Algemeen ziekenhuis

Ruim 60 procent van de geënquêteerde artsen werkt in een algemeen ziekenhuis, ruim 20 procent in een academisch ziekenhuis. De rest elders.

Het merendeel van de artsen is geruime tijd werkzaam in zijn of haar vakgebied. Artsen in alle disciplines hebben aan het onderzoek meegedaan.

'Open voor onderzoek'

Voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland zegt dat zijn organisatie openstaat voor onderzoek. Wel benadrukt hij dat kritisch gekeken moet worden naar de voorgestelde onderzoeken. "Het gaat om premiegeld van de Nederlanders."

Voorzitter Frank de Grave van de Orde van Medisch Specialisten noemt de situatie dat artsen de juiste behandelmethode niet weten niet ideaal. "De medische wereld is heel complex."