Thuiszorgorganisatie TCC Zorg moet op bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onmiddellijk alle zorg aan cliënten staken en het werk overdragen aan een andere zorgaanbieder. 

TCC levert volgens de inspectie geen verantwoorde zorg en is een acuut gevaar voor de cliënten, staat in het bevel van de IGZ.

In een rapport beschrijft de IGZ dat medewerkers van de zorgverlener onbevoegd risicovolle handelingen uitvoeren, zoals injecteren, blaasspoelen en het geven van een klysma, zonder daarvoor bekwaam of bevoegd te zijn.

Uit het toezicht van de inspectie op TCC Zorg blijkt dat de organisatie aan geen enkele voorwaarde voor verantwoorde zorg voldoet. Zo werd aan leerlingen die werkten voor TCC Zorg gevraagd deze riskante handelingen te doen.

De zorgverlener geeft volgens IGZ aan ruim tachtig medewerkers te hebben die werken voor driehonderd cliënten.

Het bevel geldt voor zeven dagen. De minister van Volksgezondheid kan de maatregel verlengen.

Oud-medewerkers

Volgens de inspectie zijn in het najaar van 2014 tal van meldingen van oud-medewerkers binnengekomen over misstanden. Op basis daarvan is nader onderzoek verricht. Zo geeft de verantwoordelijk bestuurder zich volgens de IGZ ten onrechte uit als verpleegkundige.

Hij heeft daartoe geen opleiding gevolgd en staat evenmin geregistreerd in het verplichte BIG-register. Van het aanbod om het tegendeel te bewijzen, heeft de bestuurder volgens de IGZ geen gebruik gemaakt.

Uit een brief van de IGZ blijkt dat TCC Zorg vaak handelde als onderaannemer in opdracht van zorginstellingen. Hij zou volgens het rapport niet de waarheid hebben gesproken over de aard van zijn werkzaamheden. De bestuurder van TCC Zorg beweerde alleen huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging te verlenen, terwijl daaronder echter eveneens medische handelingen vielen.

Video: TCC moet werk staken op last van inspectie

Reactie TCC Zorg

TCC Zorg zegt dat het nog helemaal geen cliënten heeft. ''Ik ben een nieuwe zorgaanbieder, we willen in januari beginnen'', laat eigenaar John Woudenberg weten. Hij zegt dat hij nog niets heeft gehoord van de IGZ.

Behalve de thuiszorgorganisatie heeft Woudenberg ook een touringcarbedrijf, een taxidienst en een koeriersdienst.