De hoeveelheid en het soort vet in vergelijkbare soorten zoutjes verschilt flink. Daardoor is het ene zoutje een stuk gezonder dan het andere.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voor het onderzoek onderzocht de NVWA in november 2012 en mei 2013 in totaal 224 soorten borrel- en cocktailnootjes, chips (naturel, paprika, tortilla en stapelchips), kroepoek, bladerdeegproducten, zoute koekjes en overige zoutjes op hun vetgehalte en vetzuursamenstelling. 

Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn namelijk beter voor de gezondheid dan verzadigde vetzuren.

Stengels

De grootste verschillen werden gevonden bij stengels van bladerdeeg en tortillachips. De stengels zijn vaak bereid met roomboter, de bolletjes zijn gevuld met kaas. Bij zoutjes die gemaakt worden door puree in vormpje te drukken en naturelchips is de variatie verzadigd vet het grootst.

Het hoogste vetgehalte werd gevonden in een pakje bladerdeegbolletjes (47,4 procent). Bij de gewone chips waren de tortillachips gemiddeld het minst vet (20,3 procent).

Deze grote verschillen betekenen dat sommige fabrikanten er beter in slagen hun snacks minder ongezond te maken door het vetgehalte en het soort vet in hun snacks aan te passen. Andere fabrikanten zouden dit voorbeeld kunnen volgen.

Terugdringen vet

De NVWA deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS. Doel van dit onderzoek is het monitoren van de afspraken over het terugdringen van gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën in levensmiddelen die het ministerie met marktpartijen heeft gemaakt in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

In april 2014 publiceerde de NVWA een soortgelijk onderzoek naar het vet in grote hartige snacks.