Gewicht verliezen is voor veel mensen belangrijk, maar waar dat vet naar toe gaat weten de meesten niet. Vaak wordt gedacht dat je vet omzet in energie of warmte. Onderzoek laat zien dat je vet uitademt. 

"Er is veel onwetendheid en verwarring over het metabole proces van gewichtsverlies", vertelt professor Andrew Brown van the University of New South Wales, Australia. "Het correcte antwoord is dat het grootste deel van de verloren vetmassa wordt uitgeademd als koolstofdioxide", aldus hoofdonderzoeker, wetenschapper en televisiepresentator Ruben Meerman.

De onderzoekers schrijven in het British Medical Journal dat voor het verlies van 10 kilogram vet er 29 kilogram zuurstof ingeademd moet worden. Het metabole proces resulteert vervolgens in 28 kilogram koolstofdioxide en 11 kilogram water. "In 2013 verloor ik zelf 15 kilogram", vertelt Meerman. "En ik wilde weten waar die kilo's naar toe gingen."

Tot Meermans verbazing kon niemand die vraag echt goed beantwoorden. Van de 150 artsen, personal trainers en diëtisten die hij ondervroeg dacht meer dan de helft dat het vet wordt omgezet in energie en warmte. Anderen dachten dat het vet werd uitgescheiden in de ontlasting of omgezet tot spier.

Ademen

Samen met Brown bestudeerde hij de weg van elk atoom in het vet. Volgens Brown een volledig nieuwe aanpak in dit onderzoeksveld. Van de 10 kilogram vet adem je ongeveer 8,4 kilogram uit via de longen. De overige 1,6 kilogram wordt water en dit scheid je uit via de urine, ontlasting, zweet, adem, tranen en andere lichaamsvloeistoffen.

De resultaten van dit onderzoek betekenen echter niet dat je door meer te ademen ook meer vet kunt verliezen. Dit leidt alleen maar tot hyperventilatie.