Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kerst Kerstmis kerstbal

'Eten vormt kerstfrustratie voor veel vrouwen'

Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen koppelt allerlei negatieve emoties aan de hapjes en drankjes rond de feestdagen. 

Ze piekeren over wat ze kunnen eten, zien op tegen de feestdagen en zijn bang om na een receptie of feestje op de weegschaal te gaan staan.

Dat blijkt uit onderzoek door iVOX in opdracht van Weight Watchers onder 1000 Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 54 jaar. Tijdens, voor of na de feestdagen past 51 procent van de ondervraagde vrouwen haar normale eetgedrag aan. Niet alleen de vrouwen met een kilootje meer.

Om al die emoties de baas te blijven, gaan vrouwen onderhandelen met zichzelf. Zo eten vier op de tien vrouwen anders of gezonder voor of na de feestdagen. Vooral jonge vrouwen (18 tot 29 jaar) geven toe aan compensatiegedrag: bijna een op de drie jonge dames sport extra om daarna meer te kunnen eten. Sommigen laten ook het aperitief staan, om zich daarna op de hapjes te kunnen storten.

Hapje

Bij een keuze tussen meerdere producten, geeft meer dan vier op de tien Nederlandse vrouwen aan te kiezen voor het hapje met de minste calorieën. Oesters en garnalen in plaats van oliebollen dus. Ook al vinden vrouwen oliebollen lekkerder, ze gaan toch voor lichtere hapjes. Calorieën gaan boven smaak.

Niet alleen tijdens de feestdagen speelt onze obsessie met eten een belangrijke rol. Ook in het dagelijks leven passen bijna negen op de tien vrouwen hun normale gedrag op het gebied van voeding aan vanwege een moeilijke relatie met eten. Een op de drie slaat een lekker toetje over omdat ze denkt dat het haar dik maakt en ruim een kwart van de vrouwen eet haar lievelingsgerecht minder vaak dan ze zou willen.

Gefrustreerd

Rationeel is dit compensatie- en onderhandelingsgedrag niet, integendeel. Vrouwen die voor en na de feestdagen anders gaan eten om te compenseren, blijken dubbel zo gefrustreerd te zijn door het eigen eetgedrag dan vrouwen die hun normale eetpatroon aanhouden rond de feestdagen. Ze vinden het frustrerend dat ze niet altijd kunnen eten wat ze willen, dat ze piekeren over wat ze al dan niet mogen eten en dat anderen wél eten wat zij zichzelf niet toestaan.

"Veel mensen zijn de weg kwijt: ze weten niet meer wat ze wel of niet mogen eten. Nieuwe leden vertellen ons dat ze alle brood en pasta of vlees en vis uit hun maaltijden weren, terwijl ze daar eigenlijk wel van houden. Dat maakt natuurlijk niemand blij, en het is ook niet nodig", verklaart Sabine de Prest, woordvoerder van Weight Watchers.

Schuldgevoel

Al dat onderhandelen zorgt er dus alleen maar voor dat de ondervraagde vrouwen het nieuwe jaar toch weer starten met een groot schuldgevoel: 36 procent voelt zich schuldig door de overdaad aan eten tijdens de feestdagen.

"We merken dat vrouwen een moeilijke relatie hebben met voeding", aldus de Prest. "Dat manifesteert zich extra sterk tijdens de feestdagen. Mensen moeten zich niet verliezen in extremen: je mag genieten van een glas bubbels of een lekker dessert. Je moet stap voor stap nieuwe eetgewoonten aannemen en dan is er ook ruimte voor een pleziertje. Alleen zo kan je opnieuw een gezonde relatie met voeding opbouwen."

Aanbevolen artikelen