Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Laboratorium Q-koortspoli JBZ Den Bosch kan werk niet aan.

Q-koortstest voor iedereen beschikbaar

Iedereen die wil weten of hij Q-koorts heeft gehad kan zich vanaf volgende week laten controleren met een nieuwe bloedtest. 
Door ANP

Belangstellenden kunnen zich vanaf volgende week voor 114 euro laten prikken in Oss en Voerendaal.

De test is ontwikkeld door het Osse bedrijf InnatOss en werd recent gevalideerd. Het bedrijf richt zich onder andere op mensen die twijfels hebben gehouden nadat in het ziekenhuis geen Q-koorts werd geconstateerd.

De test van InnatOss vindt veel meer besmettingen dan de standaardtest, werd eerder dit jaar duidelijk na een groot experiment in het Brabantse dorp Herpen, het epicentrum van de Q-koortsuitbraak.

Een andere doelgroep vormen mensen die denken dat ze risico hebben gelopen en van hun huisarts geen test kregen omdat ze geen klachten hebben. ''In Brabant kan iedereen blootgesteld zijn'', zegt directeur Anja Garritsen van InnatOss.

Eenvoudig

Patiëntenvereniging Q-uestion juicht het initiatief toe. ''We zijn hartstikke blij dat iedereen die denkt dat hij besmet is geweest zich eenvoudig en relatief goedkoop kan laten testen'', reageerde voorzitter Michel van den Berg vrijdag.

Volgens hem kan de test nog veel onrust wegnemen. InatOss denkt dat mensen er prima mee om kunnen gaan als ze ontdekken dat ze Q-koorts hebben gehad.

De nieuwe bloedtest wordt nog niet vergoed. InatOss is nog in gesprek met verzekeraars. Over de animo kon directeur Garritsen vrijdag nog niets zeggen.

De Q-koortsbacterie komt massaal vrij bij miskramen van zieke geiten. Vanaf de uitbraak in 2007 werd bij meer dan vierduizend patiënten officieel acute Q-koorts vastgesteld. Het officiële aantal sterfgevallen is 25.

.


Lees meer over:

q-koorts

Aanbevolen artikelen