Patiëntenfederatie NPCF wil een landelijk meldpunt voor de bijwerkingen van implantaten. 

Ook wil de federatie dat in een landelijk registratiesysteem precies wordt bijgehouden welk implantaat wanneer, bij wie en door wie wordt ingebracht.

Met zo'n systeem kunnen patiënten worden teruggevonden als een implantaat ''ondeugdelijk'' blijkt. ''Patiënten moeten klachten over deze hulpmiddelen kunnen melden", zegt NPCF-directeur Wilna Wind dinsdag. ''Pas als je ziet dat een paar honderd mensen dezelfde vage klachten hebben, zie je dat er een probleem is'', aldus Wind.

De NPCF reageert hiermee op een uitzending van het televisieprogramma Radar dat een mandarijnennetje wilde registreren als bekkenbodemimplantaat. Het lukte Radar om van drie keuringsinstanties toezeggingen te krijgen voor een Europese certificering voor het implantaat.

Kromme tenen

Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP stelde dinsdag vragen naar aanleiding van de uitzending. 

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zegt in een reactie dat het Europese systeem voor goedkeuring faalt en dat Nederland er alles aan doet om het te verbeteren. Waar mogelijk loopt de minister op EU-regels vooruit. 

Schippers zegt ''met kromme tenen'' naar de uitzending te hebben gekeken. Wat ze zag is voor haar ''volstrekt onacceptabel''. 

Schippers onderstreept dat het kabinet al geruime tijd in Brussel aandringt op betere afspraken. Het veranderen van Europese regels gaat volgens haar te langzaam.

Stuitend

De NPCF is al een tijd in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om te zorgen dat het registratiesysteem er komt. ''Het is stuitend dat dit zo lang duurt'', laat Wind weten. ''We hopen dat de uitzending een wake-up call is geweest."
 
In november werd bekend dat plastisch chirurgen in januari beginnen met een landelijke registratie van borstimplantaten. Aanleiding hiervoor is de affaire met de zogeheten PIP-implantaten.

Een rechtszaak van duizenden vrouwen met deze borstimplantaten tegen een Duitse keuringsbedrijf, dient volgende week in Frankrijk. Bij de gezamenlijke claim zijn ongeveer negenduizend vrouwen uit verschillende landen betrokken.