Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis kanker bestraling

Onderzoek naar nauwkeurigere kankeroperaties

Ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek en Philips breiden hun bestaande samenwerking uit. 
Door: ANP

Het in kanker gespecialiseerde instituut gaat samen met het elektronicaconcern nauwkeurigere operatietechnieken ontwikkelen. Dat maakten de partijen zondag bekend.

Het ziekenhuis krijgt een nieuwe operatiekamer die is toegerust om onder meer beeldgestuurde precisiebehandelingen mogelijk te maken. Hier kan aan de hand van vooraf gemaakte beelden een tumor beter worden verwijderd, terwijl meer gezond weefsel kan worden gespaard. Met de huidige operatietechnieken is dat niet altijd mogelijk.

Verder is Antoni van Leeuwenhoek een van de eerste ziekenhuizen die gebruik gaan maken van de Philips Vereos, een nieuw scanapparaat dat volgens de fabrikant bij een lage stralingsdosis beelden van hoge kwaliteit levert. Dat maakt betere diagnoses en gerichtere behandelingen mogelijk.

Samenwerking

Philips en Antoni van Leeuwenhoek werken sinds 2011 samen aan betere technologie om kanker op te sporen en te bestrijden. De partijen werken onder meer al samen aan preciezere bestralingstechnieken, waardoor patiënten effectiever en met minder bijwerkingen kunnen worden behandeld.

Aanbevolen artikelen