Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Vrije verkoop slaaphormoon melatonine wordt aan banden gelegd'

De toegestane dosis van het slaaphormoon melatonine gaat fors omlaag in zelfzorgproducten. 
Door NU.nl

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. In plaats van 2 milligram melatonine mag een zelfzorgproduct voortaan maximaal 0,3 milligram bevatten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komen met deze maatregel tegemoet aan de wens van slaapartsen. Die zien het populaire slaaphormoon liever alleen op recept, omdat patiënten het middel verkeerd gebruiken, aldus de krant. Daardoor kan iemands biologische klok worden verstoord.

Geneesmiddel

De status van melatonine wijzigt van voedingssupplement in geneesmiddel. Fabrikanten van het middel moeten daarom een registratie aanvragen bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen om melatonine te mogen blijven verkopen.

Bernard Mauritz, directeur van de branchevereniging van zelfzorgmiddelfabrikanten (Neprofarm) begrijpt de aanpassing niet. Volgens hem is er geen wetenschappelijk bewijs voor de grens van 0,3 milligram, en is melatonine te vergelijken met cafeïne.

Dat hoge doseringen niet meer zijn toegestaan kan Mauritz volgens de krant begrijpen. "Maar zolang we binnen de bandbreedte blijven van wat het eigen lijf aanmaakt, is er niets aan de hand. Dat is vergelijkbaar met het slikken van vitamines om een tekort in de voeding aan te vullen."

 

Aanbevolen artikelen