De VVD hoopt dat een nieuw protocol voor orgaandonatie na euthanasie leidt tot extra donororganen. 

''Als slechts enkele tientallen van de 4800 mensen die jaarlijks euthanasie plegen organen afstaan, is dat in de ogen van de VVD al winst'', zei VVD-Kamerlid Ockje Tellegen dinsdag in het vragenuurtje.

Tellegen wilde van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid weten wat zij vindt van het ''mooie initiatief'' om afspraken te maken tussen ziekenhuizen en artsen over orgaandonatie na euthanasie. Schippers benadrukte dat het protocol geen ''jacht op organen'' moet worden en op zich niet bedoeld is om het aantal donororganen te vergroten.

Volgens Schippers is het protocol dat wordt opgesteld, nodig voor de begeleiding van mensen die na hun euthanasie organen willen afstaan. Dat betekent bijvoorbeeld alleen al dat ze niet thuis maar in het ziekenhuis moeten sterven en dat de huisarts de euthanasie ook in het ziekenhuis moet uitvoeren.

Richtlijnen

De richtlijnen die daarvoor worden opgesteld zijn een praktische uitwerking van wetten, zei Schippers. Vooralsnog ziet ze voor zichzelf geen rol weggelegd als het protocol klaar is. De eerste versie van de richtlijn is geschreven door het Rotterdamse Erasmus MC en het academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC).

In Nederland zijn maar zes gevallen bekend van mensen die voor hun euthanasie duidelijk maakten dat ze hun organen wilden doneren.