In veel vitaminepillen zit een te hoge dosis van de vitamine B6. De Consumentenbond onderzocht vijftien verschillende vitaminepillen en daarvan bleken er elf een te hoog gehalte B6 te hebben. 

Dat betekent boven de kritieke grens van 25 milligram die de Gezondheidsraad nog veilig vindt.

Wie langdurig vitamines met veel B6 slikt kan last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten. De uitzending van tv-programma KRO Brandpunt gaat zondag over dit onderwerp.

De Consumentenbond bekeek acht multivitaminepillen, zes vitamine B-complex-pillen en één vitamine B6-preparaat. Sommige producten bleken wel 3,5 tot 5,5 keer de veilige dagdosis B6 te bevatten.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6 is slechts 1,5 milligram. Het is een hoeveelheid die de meeste mensen makkelijk binnenkrijgen via bijvoorbeeld vlees, eieren en brood.

Moedwillig genegeerd

''Fabrikanten hebben blijkbaar lak aan de veiligheidsgrenzen voor vitaminen. Deze grenzen zijn al jaren bekend en worden moedwillig genegeerd door sommige fabrikanten", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond.

De bond gaat bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid pleiten voor het wettelijk vastleggen van maximumgehaltes vitaminen. ''Dan kan de toezichthouder boetes opleggen of producten van de markt halen als fabrikanten te veel van een bepaalde vitamine in hun producten stoppen", aldus Combée.