Plastisch chirurgen beginnen in januari met een landelijke registratie van borstimplantaten.

Daarmee kunnen implantaten die problemen veroorzaken eerder worden opgespoord, aldus de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vrijdag.

Registratie is verplicht voor plastisch chirurgen, maar niet voor andere artsen die borstimplantaten inbrengen zoals cosmetisch chirurgen.

''Wij hopen dat het ministerie registratie verplicht stelt voor iedereen'', zegt NVPC-voorzitter René van der Hulst. In het register is straks te zien wie, wanneer, welk implantaat heeft gekregen en ook of het er weer uit is gehaald.

Wetgeving

Een woordvoerder van minister Schippers van Volksgezondheid laat weten dat er een systeem in de maak is voor de registratie. "De al aangekondigde wettelijke verplichting voor zorgverleners en zorginstellingen om hun implantaten te registeren is in voorbereiding.''

De registratie zal gebeuren in een landelijk register voor alle implantaten, waarin ook bijvoorbeeld kunstheupen en pacemakers worden opgenomen

Aanleiding voor het registratiesysteem is de affaire met PIP-implantaten. Die hadden een grotere kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen.

Failliet

Het Franse bedrijf PIP is inmiddels failliet. De oprichter is vorig jaar in Frankrijk tot vier jaar cel veroordeeld. De rechter vond bewezen dat hij zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.

Op Europees niveau wordt gepleit voor het instellen van een centraal keuringsorgaan voor alle medische hulpmiddelen.

Rechtszaak

Een rechtszaak van duizenden vrouwen met PIP-borstimplantaten tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland dient op 11 december in Frankrijk. Bij de gezamenlijke claim zijn ongeveer negenduizend vrouwen uit verschillende landen betrokken.

Dat hebben letselschadekantoor SAP Advocaten en advocatenkantoor Rechtens Advies vrijdag laten weten. Ruim tweehonderd Nederlandse vrouwen dienden een claim in.