Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe combinatietherapie ontwikkeld om de verspreiding van malaria tegen te gaan. 

Ze ontwikkelden een medicijncombinatie die niet alleen de malariaparasiet doodt, maar ook de malariamug.

Mensen raken besmet met malaria door malariamuggen die besmet zijn met een parasiet. Muggen raken besmet met malaria door het bijten van mensen met malaria.

De verspreiding van malaria van mens naar mug is één van de grote uitdagingen van malariabestrijding. Zelfs na behandeling met de best beschikbare malariamedicijnen zijn mensen nog vele dagen in staat nieuwe muggen te besmetten.

Combinatietherapie

Teun Bousema en Guido Bastiaens publiceren vandaag met internationale collega’s een nieuwe oplossing voor dit probleem in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Ze ontwikkelden een nieuwe combinatietherapie die zowel mug als parasiet doodt.
 
Een week na toediening blijkt een combinatietherapie van het middel ivermectine en standaard anti-malariatherapie nog steeds levensgevaarlijk voor muggen, maar veilig voor de mens. Ivermectine is een anti-parasitair middel dat oorspronkelijk voor veedieren werd ontwikkeld.

Toeval

De Nijmeegse onderzoekers ontdekten per toeval dat het merendeel van de malariamuggen overlijdt kort nadat ze een mens gebeten hebben die de combinatietherapie heeft geslikt. Het muggenlaboratorium van het Radboudumc levert geregeld malariamuggen voor dieronderzoek naar malaria. Tijdens een van de experimenten was de sterfte van muggen onverwacht hoog.

Bousema: "De enige mogelijke verklaring voor de muggensterfte was het feit dat de proefdieren kort voor het experiment ontwormd waren met ivermectine. Vorig jaar bleek dat ivermectine zowel in proefdieren als in vitro een potente muggendoder is".

Effectief

In Burkina Faso voerden ze een onderzoek uit naar het middel. Hieruit blijkt dat de therapie effectief is tegen verschillende Afrikaanse malariamuggen en zo de kans op malariaverspreiding significant kan verminderen. Inmiddels is het werkingsmechanisme bekend. Ivermectine verlamt de zenuw- en spiercellen van de malariamug.