Gematigd alcoholgebruik kan inderdaad beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar nieuw onderzoek laat zien dat dit maar voor zo'n 15 procent van de mensen geldt.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Alcohol.

Bij de studie, uitgevoerd aan Universiteit van Gotenburg, waren 618 Zweden betrokken met hart- en vaatziekten en drieduizend gezonde controlepersonen. 

Op basis van de hoeveelheid alcohol die de deelnemers dronken werden ze onderverdeeld in verschillende categorieën. Ook werden ze getest op de aanwezigheid van een bepaald genotype (CETP TaqIB). Eerder onderzoek liet zien dat dit genotype een rol speelt bij de gezondheidsvoordelen van alcoholconsumptie.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek bevestigen de bevindingen van eerdere studies: gematigde alcoholconsumptie beschermt mensen met het genotype tegen ischemische hartklachten. "Met andere woorden: gematigd alcoholgebruik heeft een beschermend effect voor ongeveer 15 procent van de mensen", aldus onderzoeker Dag Thelle.

Volgens de onderzoekers worden de positieve effecten van gematigd alcoholgebruik dus overdreven. Alleen in de combinatie met dat specifieke genotype kan alcoholconsumptie de kans op hartziekten als gevolg van vernauwing van de kransslagaders verkleinen.

Verklaring

Het genotype staat voor een transporteiwit dat invloed heeft op het 'goede' HDL cholesterol. Mogelijk beïnvloedt alcohol bij de mensen met dit genotype de kans op hart- en vaatziekten via het HDL-cholesterol.

Een tweede hypothese is dat alcohol gezonde beschermende antioxidanten bevat. Het echte mechanisme achter het beschermende effect is echter nog onbekend en meer onderzoek is nodig.