Het aantal incidenten met xtc-pillen op grote evenementen, zoals dancefeesten, is de afgelopen jaren toegenomen en ook de ernst van de incidenten neemt toe. Dat constateert het Trimbos instituut.

In 2009 had 7 procent van de mensen die zich bij EHBO-posten op evenementen meldden, xtc gebruikt. Vorig jaar was dat 22 procent.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Nationale Drug Monitor Jaarbericht 2013 / 2014 van het Trimbos Instituut.

Xtc blijft na cannabis de nummer één van de illegale drugs onder jongeren en jongvolwassenen in het uitgaansleven, vooral op dansevenementen. Volgens het Trimbos zijn er signalen van een toename.

MDMA

De trend hangt mogeijk samen met de steeds hogere dosis van de werkzame stof MDMA in xtc-pillen. In 2009 viel 3 procent in de zware categorie met meer dan 140 gram MDMA. Inmiddels is dat 26 procent.

Ook is volgens het Trimbos-instituut sprake van roekelozer gebruik en onderschatting van de gezondheidsrisico's. Zware xtc-pillen geven een grotere kans op oververhitting, acute psychoses, hartritmestoornissen en leverfalen. 

Eerder deze maand overleden twee mannen en een vrouw tijdens het Amsterdam Dance Event, waarschijnlijk alle drie door het gebruik van de illegale drug xtc.

Rokers

Uit de Drug Monitor blijkt verder dat het aantal rokers de afgelopen jaren stabiel is op iets minder dan een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan twaalf jaar.

Ook het aantal mensen dat in de verslavingszorg zit voor een cannabisprobleem, is stabiel: ruim 10.000 mensen. Voor alcoholproblemen stonden vorig jaar ruim 30.000 mensen ingeschreven bij de verslavingszorg.