Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Patiënten lymfeklierkanker houden lange en specifieke klachten

Patiënten die behandeld zijn voor lymfeklierkanker zijn vaak chronisch moe, hebben een lage kwaliteit van leven en ondervinden lange tijd klachten van hun behandeling. 
Door NU.nl/Remco Rous

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. 

De klachten die de patiënten hebben zorgen ervoor dat de patiënten een aanzienlijk lagere kwaliteit van leven hebben dan de gemiddelde Nederlander. 

Het onderzoek toont aan dat ruim de helft van de mensen die behandeld zijn voor lymfeklierkanker, last heeft van chronische vermoeidheid. Daarnaast ervaart een kwart klachten als tintelende handen en voeten en een gevoel van lusteloosheid. De klachten kunnen tot tien jaar na de behandeling voortduren. 

Veel patiënten vinden dat ze vooraf onvoldoende informatie hebben ontvangen over de verschijnselen die de ziekte en behandeling met zich mee kunnen brengen, zo concludeert onderzoeker Simone Oerlemans in haar onderzoek. 

Volgens haar is het van groot belang dat er meer erkenning komt voor de specifieke klachten die patiënten van lymfeklierkankier hebben. Ten minste een kwart heeft daarbij ook specifiek behoefte aan informatie over de late effecten en het verloop van de ziekte.

Aanbevolen artikelen