Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Psycholoog

Kwart zoekt geen psychische hulp vanwege schaamte

Een kwart van de Nederlanders zoekt geen hulp bij psychische klachten omdat ze zich schamen. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ-instelling U-center onder 1.051 Nederlanders.

Van de jongeren tussen 18 en 29 jaar geeft maar liefst een derde aan dat schaamte de grootste drempel is om hulp te zoeken voor hun probleem. Van de 65-plussers voelt 20 procent zich belemmerd door schaamte.  

Het onderzoek laat verder zien dat de cijfers niet veel verschillen per provincie. In Noord-Holland is voor 32 procent van de deelnemers schaamte een zware belemmering voor het aanpakken van psychische of alcohol- en drugsproblemen. In Flevoland is dit percentage 21 procent.

De kwaliteit van de zorginstelling staat bovenaan bij de keuze voor een behandelaar. Mensen kijken hiervoor naar de score van de behandelaar via bijvoorbeeld zorgkaart Nederland.

Ook de resultaten van de behandeling en de mening van andere patiënten spelen hierbij een belangrijke rol.

Wachttijd

Als mensen ervoor kiezen om hun psychische klachten te laten behandelen, dan is de wachttijd een belangrijke factor bij de keuze voor een behandelaar. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt wachttijd, na kwaliteit, het belangrijkste criterium.

Enige vorm van wachttijd voor een behandeling wordt door 49 procent als onaanvaardbaar geacht. Bij 44 procent van alle ondervraagden speelt ook de hoogte van de eigen bijdrage een rol.

Aanbevolen artikelen