Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Monro Ziekenhuis in Bilthoven

Ziekenhuis ontdekt groot aantal foute diagnoses borstkanker

Vrouwen die worden gecontroleerd op borstkanker krijgen niet altijd een goede diagnose. Een op de tien vrouwen kreeg na een second opinion in het gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis een andere diagnose te horen.
Door Novum/NU.nl

Dat bevestigt het ziekenhuis in Bilthoven dinsdag na berichtgeving in De Telegraaf.

In het ziekenhuis kwamen sinds de oprichting vorig jaar juni 250 vrouwen langs die een tweede keer willen laten onderzoeken of ze borstkanker hebben.

In tien procent van de gevallen werd de diagnose aangepast. Zo'n 45 patiënten kregen bovendien een ander behandelplan aangeboden.

Onder meer tumoren en uitzaaiingen worden over het hoofd gezien. "Zo zijn er zes vrouwen aan wie gezegd is dat de oksel schoon was, maar wij zagen voor de operatie wel degelijk uitzaaiingen. Dat heeft uiteraard consequenties voor de behandeling. Bij vijftien vrouwen zagen wij dat de tumor zich op een andere plek bevond of van een andere grootte was dan in het eerste ziekenhuis werd verklaard", aldus oncoloog Anja Timmer in De Telegraaf.

Overleg

Chirurg Jan van Bodegom, oprichter van het ziekenhuis, is bezorgd over de cijfers. "We gaan hierover overleggen met de beroepsgroep. Dit gaat om tien procent van de vrouwen. Het maakt ons alert en bezorgd."

Het Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam houdt niet bij hoeveel verkeerde diagnoses worden gegeven. "Wij kijken wat relevant is voor de patiënt en welke behandeling moet volgen", aldus het ziekenhuis in de krant.

Patiënten

Jaarlijks komen er in Nederland vijftienduizend nieuwe borstkankerpatiënten bij. Borstkanker Nederland wil inzage in de foute diagnoses, zegt een woordvoerder in de krant. "Als dit grof afwijkt van wat echt een goede diagnose is, is dit geen goede zaak en moeten we in gesprek met de beroepsgroep!"

Aanbevolen artikelen