Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Euthanasie

'Dood vaak geen onderwerp bij patiënten'

In bijna een derde (30 procent) van de gevallen hebben Nederlandse huisartsen het met een ongeneeslijk zieke patiënt niet over het feit dat die ongeneeslijk ziek is.
Door ANP

In andere Europese landen ligt dat percentage nog veel hoger. Zo is het in België in 55 procent van de gevallen geen gespreksonderwerp, in Spanje 66 procent en in Italië zelfs 72 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Natalie Evans, die maandag promoveert bij VUmc. Evans onderzocht hoe in de vier landen wordt omgegaan met de communicatie voor en over de dood. Het gaat dan over onderwerpen zoals ongeneeslijkheid, maar ook fysieke, psychologische, sociale en spirituele problemen.

''We weten niet waarom de ongeneeslijkheid vaak onbesproken blijft. Of dat aan het soort ziekte, aan de huisarts of aan de patiënt ligt'', zegt copromotor Roeline Pasman. ''In ieder geval zijn we in Nederland op de goede weg, al kan het nog beter.''

Evans onderzocht 653 casussen van Nederlandse huisartsen over overleden patiënten en de communicatie rond het levenseinde. In België waren dat er 1556, in Spanje 379 en in Italië 1808.


Lees meer over:
Euthanasie

Aanbevolen artikelen