Een verminderde conditie vergroot het risico op problemen met slapen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.

Tussen 1971 en 2006 werden er ruim achtduizend mannen en vrouwen van 20 tot 85 jaar oud gevolgd. Ze kwamen vier keer naar een kliniek voor een conditietest op de loopband, met telkens twee à drie jaar ertussen.

Hierbij liepen de proefpersonen zo lang mogelijk op de band terwijl de snelheid telkens iets werd verhoogd. Bij het eerste onderzoek hadden ze nog geen last van slaapproblemen.

Bij het tweede en derde onderzoek was bij veel deelnemers de cardiorespiratoire fitheid afgenomen. Ze presteerden niet meer zo goed bij de conditietest als de eerste keer. Tijdens een check door hun arts werd hun een aantal vragen gesteld over hun gezondheid, waaronder over eventuele slaapproblemen.

Uit deze gegevens bleek dat naarmate deelnemers minder fit waren, hun risico op slaapproblemen toenam. Voor elke minuut die ze het minder lang volhielden op de loopband, nam bij mannen het risico op problemen met slapen met 1,7 procent toe en bij de vrouwen met 1,3 procent.

Actief blijven 

"Actief blijven zal slaapproblemen niet oplossen, maar het verlaagt wel het risico erop. Hoe actiever je blijft, hoe beter", zegt onderzoeker Rodney Dishman.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise.