De dodelijke ziekte rabiës, beter bekend als hondsdolheid, is wereldwijd uit te roeien door wereldwijd beter om te gaan met vaccinatieprogramma's.

Dat stelt een onderzoeksteam van de Paul G. Allen School for Global Animal Health uit de Verenigde Staten deze week in het tijdschrift Science.

Volgens de onderzoekers is het haalbaar en kosteneffectief om een massaal hondenvaccinatieprogramma in te zetten.

Een vaccin tegen rabiës bestaat al sinds 1885. Toch doodt de ziekte rond de 69.000 mensen per jaar, zo'n 189 per dag.

Speeksel

Veertig procent van de doden zijn kinderen, voornamelijk in Afrika en Azië. De ziekte wordt voornamelijk verspreid via het speeksel van geïnfecteerde honden. Als iemand de ziekte oploopt, is de kans op overlijden vrijwel honderd procent.

Volgens de onderzoekers is de ziekte ironisch genoeg honderd procent te voorkomen en zou de ziekte vooral blijven bestaan door een lakse politieke houding en gebrek aan internationale betrokkenheid.

De onderzoekers stellen dat de ziekte aan alle criteria voldoet om wereldwijde aandacht te krijgen voor vaccinatie. Het is logistiek haalbaar, kosten-effectief en sociaal te rechtvaardigen om een dergelijk programma op te zetten, is de conclusie.

Tanzania

Een belangrijk voorbeeld zijn de massale vaccinaties van honden in het Afrikaanse Tanzania. Hier werden sinds het begin van een vaccinatieprogramma dat begon in 2003 al duizenden honden gevaccineerd. Het aantal dodelijke menselijke slachtoffers per jaar daalde van gemiddeld vijftig naar praktisch nul.

Door 70 procent van de honden te vaccineren, werd de besmetting van hond naar mens verbroken.

Hondsdolheid komt vrijwel niet voor in ontwikkelde landen door massale hondenvaccinatieprogramma's, maar de ziekte zou wereldwijd aangepakt moeten worden en zo kunnen worden uitgeroeid, aldus de onderzoekers.