Wereldwijd is meer samenwerking nodig om te voorkomen dat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat betoogd tijdens een internationale bijeenkomst op het Witte Huis in Washington.

Op de 'zorgtop' waren onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en Schippers' Amerikaanse ambtgenoot Sylvia Burwell aanwezig.

De toenemende 'antibioticaresistentie', waarbij bacteriën niet meer reageren op antibiotica, speelt in de gewone geneeskunde, maar ook in de veehouderij, in de voedselketen en in het milieu.

Onzorgvuldig gebruik

Een van de oorzaken dat bacteriën resistent worden is overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica, die als het goed is bacteriën juist doden of hun groei remmen.

Hierdoor dreigen niet alleen ziektes zoals blaasontsteking weer dodelijk te worden, ook kan het grote gevolgen hebben voor onze huidige gezondheidszorg. Door toenemend infectiegevaar kan de simpelste operatie weer een risico worden.

Deelnemers aan de top in het Witte Huis namen een actieplan aan om de resistentie terug te dringen. De dreiging van infectieziekten is zeer actueel met de uitbraak van ebola in West-Afrika.

In het actieplan zijn onder meer afspraken gemaakt over het voorkomen van infecties, terughoudend gebruik van antibiotica in de zorg en in de veehouderij en over de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.