Ziekenhuizen krijgen toestemming van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, om bij vrouwen IVF-behandelingen uit te voeren met sperma dat rechtstreeks uit de testikels van de man afkomstig is.

Dat meldt de Volkskrant.

Met de zogeheten TESE-behandeling worden bij de man zaadbuisjes uit de testikels gehaald. Daaruit worden vervolgens zaadcellen gehaald die bij de vrouw worden ingebracht.

De techniek is een uitkomst voor mannen waarvan het sperma te weinig of helemaal geen zaadcellen bevat. Mannen die met deze vruchtbaarheidsklachten kampen, maken in de testikels vaak wel zaadcellen aan, maar deze komen niet in de zaadlozing terecht.

Minister Schippers heeft toestemming gegeven voor de behandeling, nadat uit onderzoek is gebleken dat een TESE-behandeling geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen met zich meebrengt. In het buitenland werd de TESE-behandeling al langer gebruikt. 

Risico

Omdat een TESE-behandeling een complexe ingreep is, is er een kwaliteitsnorm opgesteld. Een zorginstelling moet bijvoorbeeld een minimum aantal behandelingen per jaar uitvoeren.