Mensen die de komende dagen schelpdieren zoals oesters, kokkels en mosselen gaan rapen bij de Westerschelde worden geadviseerd deze goed te verhitten voor consumptie.

Het met poliovirus besmette water uit de Belgische rivier De Laan kan deze dagen mogelijk Nederland bereiken.

Dat melden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag.

Het virus is begin september in het Belgische water terechtgekomen, maar is inmiddels al zover verdund dat mensen niet besmet raken als zij met het water in aanraking komen.

Wel raden het RIVM en de NVWA aan om ten oosten van de lijn Kruiningen - Perkpolder zelf geraapte schelpdieren minimaal anderhalve minuut te laten koken voor ze worden gegeten.

"Daardoor gaat het virus dood en kunnen mensen niet besmet raken. Verder naar het westen van de Westerschelde is er geen risico dat mensen besmet kunnen raken door het eten van zelf geraapte schelpdieren. Daar is het water nog verder verdund."

Kleine kans

De kans om besmet te raken met het poliovirus is volgens de twee instanties 'uitermate' klein. "Maar voor het eten van rauwe schelpdieren is dit risico niet uit te sluiten omdat het virus zich in deze dieren kan ophopen." Het RIVM gaat daarom metingen uitvoeren op schelpdieren in de Westerschelde.

De waakhonden komen met het advies en de maatregelen omdat langs de Westerschelde een aantal gemeenten liggen waar veel inwoners niet gevaccineerd zijn tegen polio.

Als het virus zich daar openbaart, kan het zich vervolgens makkelijk verspreiden. De meeste Nederlanders zullen echter niet ziek worden van het poliovirus, zij zijn beschermd door de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma.