Zorgverzekeraars en apotheken moeten samen gaan regelen dat ze de medicatie aan kwetsbare patiënten en voorraden van bepaalde geneesmiddelen zekerstellen. 

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat met hen bespreken hoe ze dit kunnen doen. Aanleiding zijn oplopende tekorten aan geneesmiddelen in de afgelopen tien jaar.

Schippers was daar bezorgd over en heeft laten onderzoeken wat de oorzaken en de gevolgen zijn, schreef ze donderdag aan de Tweede Kamer. Bij ongeveer een op de twintig verstrekkingen is het gewenste medicijn niet leverbaar. Het gaat vooral om medicijnen tegen kanker, Parkinson en diabetes.

De gevolgen voor patiënten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar in de meeste gevallen blijft het beperkt tot ongemak. De minister is daar blij mee, maar stelt wel dat sommige groepen patiënten wel degelijk last kunnen hebben van een vervangend middel.

De gevolgen blijven onder andere beperkt omdat apotheken vaak zelf veel moeite doen om het tekort op te lossen of een alternatief middel te verstrekken. Daar zijn ze per patiënt dan wel een kwartier langer voor kwijt. Dat gebeurt bij ongeveer 200.000 verstrekkingen per week, wat ze op jaarbasis naar schatting tussen de zestig en zeventig miljoen euro kost.

Oorzaken voor de tekorten zijn onder meer een tekort aan grondstoffen, problemen in de productie of een stopzetting ervan om economische redenen. Nederland is voor fabrikanten maar een klein afzetgebied en ook het prijsbeleid in Nederland kan voor hen leiden tot minder winst.