Kunstmatige zoetstoffen kunnen de suikerstofwisseling veranderen, waardoor er diabetes kan ontstaan. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Israëlische Weizmann Institute of Science.

Kunstmatige zoetstoffen bevatten weinig calorieën en worden daarom ter vervanging van suiker gebruikt. Ze geven light frisdranken en zoetjes hun zoete smaak.

De onderzoekers voegden de zoetstoffen saccharine, sucralose en aspartaam toe aan het drinkwater van muizen. Andere muizen dronken suikerwater. Het bloedsuikergehalte van de muizen die kunstmatige zoetstoffen binnenkregen, bleek hoger te zijn dan dat van muizen die water met suiker dronken. Dit wijst op een verminderde glucosetolerantie, een voorbode van diabetes.

Darmbacteriën

Volgens de wetenschappers heeft dit te maken met bacteriën in de darmen. Kunstmatige zoetstoffen zouden de samenstelling van deze darmbacteriën veranderen. Ook bij vierhonderd mensen die werden onderzocht bleken de darmbacteriën van mensen die kunstmatige zoetstoffen gebruikten te verschillen van de darmflora van mensen die geen kunstmatige zoetstoffen aten en dronken.

Tot slot gaven ze zeven vrijwilligers die normaal nooit zoetstoffen gebruiken een week wel kunstmatige zoetstoffen. Bij vier van de zeven leidde dat tot een stijging van het bloedsuikergehalte. Vervolgonderzoek moet uitwijzen waarom sommigen wel gevoelig zijn voor dit effect van kunstmatige zoetstoffen en anderen niet.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.