Het vlees dat door supermarkten in barbecuepakketten wordt aangeboden is veelal niet diervriendelijk, besmet met potentieel schadelijke bacteriën en soms zelfs bijna bedorven. Dat blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier.

Wakker Dier bezocht vorige maand de supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk, Deen en Dekamarkt. De dierenwelzijnsorganisatie kocht ruim duizend vleesproducten.

Op 109 producten stond dat het specifiek bedoeld was voor de barbecue, maar geen enkel product had een dierenwelzijnskeurmerk.

E.coli-bacteriën

In een van de winkels werden elf barbecuepakketten nader bekeken. Bij dat onderzoek werden volgens de organisatie veel besmettingen met bacteriën aangetroffen.

Zo zou de E.coli-bacterie vijf keer zijn waargenomen. Deze bacteriën komen van nature voor in de darmen van mensen en dieren en kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Drie van de bekeken stukken vlees waren zelfs zo erg besmet, dat er sprake was van een beginstadium van bederf.

Barbecueën is vaak de oorzaak van voedselvergiftigingen omdat het niet heel hygiënisch verloopt. Mensen laten vaak het rauwe vlees te lang in de zon liggen of het wordt niet goed genoeg doorbakken.