Schotse gekweekte zalm is minder gezond dan gedacht wordt, zo waarschuwen onderzoekers. De vis bevat dubbel zo veel vet als een pizza.

Dit meldt The Sunday Times.

Hoewel er in wilde zalm veel 'gezonde' vetten zoals omega-3 vetzuren zitten, is het verschil met gekweekte zalm qua voedingswaarde erg groot.

De gekweekte versie van zalm bevat drie keer zo veel vet als een normale zalm en wordt hiermee door de onderzoekers allerminst gezond genoemd.

Omdat de gekweekte vis in een kleine ruimte moet leven en daarnaast niet zo ver zwemt als zijn wilde soortgenoten, is deze vele malen vetter, zo concluderen de onderzoekers.

Pizza

Volgens de onderzoekers bevat een klassieke pizza margarita gemiddeld 6,4 gram vet per 100 gram. Afhankelijk van het merk varieert het vetgehalte van gekweekte zalm tussen de 9,9 gram en 14 gram. Dit in tegenstelling tot vissen die in het wild leven, waarbij het percentage schommelt tussen 2,7 en 3,3 gram vet per ons.

"Het is daarom ook complete onzin om slappe kweekvis te beschrijven al een magere en gezonde vissoort", aldus Don Staniford, directeur van de Global Alliance against Industrial Aquaculture. "De gekweekte zalm is niet eens te vergelijken met de majestueuze wilde zalm."